неділю, 23 листопада 2014 р.

Книжкова виставка - ушанування, присвячена до Дня пам'яті жертв Голодомору.

Голодні очі, прости нас, пам'яте прости!
  22 листопада в Україні вшановується пам'ять мільйонів наших співвітчизників - жертв Голодомору 1932-33 років. 
 Указом Президента України від 26 листопада 1998 року останню суботу листопада оголошено Днем пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, а згідно з Указом від 4 червня 2007 року цей день став називатись Днем пам’яті жертв голодоморів. Незалежна і суверенна Україна прагне цим не тільки привернути увагу світового співтовариства до безпрецедентного факту в нашій історії, визнаного актом геноциду проти свого народу, але й спокути перед тими, хто загинув лютою голодною смертю або був закатований в сталінських в'язницях і концтаборах. 
 У запропонованих виданнях наводяться документи,що висвітлюють Голодомор 1932-1933 рр. та масові політичні репресії, організованованних сталінським тоталітарним режимом, розглядаються складні правові аспекти Голодомору 1932-1933 років в Україні, а саме: методологія його правової оцінки, історико-правовий аспект Голодомору, питання правової кваліфікації голодомору як геноциду, визначення суб’єктів злочину та потерпілих від нього. Окремі питання присвячені аналізу Голодомору в широкому контексті радянського геноциду проти української нації.
1933... Від весни до осені,  від Спаса до Покрови гуляла голодна смерть по Вкраїні. Трупами була встелена земля

 Було відкрито пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років.

У той рік заніміли зозулі, 
Накувавши знедолений вік.
Наші ноги розпухлі узули
В кирзами - різаки ми у той рік.
У той рік мати рідну дитину
Клала в яму, копнувши під бік.
Без труни загорнувши ряднину....
А на ранок - помер чоловік.
У той рік і гілля і коріння - 
Все трощив буревій навкруги. 
І стоїть ще й тепер Україна, 
Як скорботна німа край могил.

Вшановуючи пам’ять жертв страшного голоду, на Уманщині встановлено 50 пам’ятних знаків
Ці події не мають аналогів в історії людства.
У свій час травою забуття поросли могили мільйонів співвітчизників, невинно убієнних наших хліборобів – найкращої, найпрацьовитішої частини українського селянства.
У 1933-му році перестали битися серця понад чверті усіх українців. На жаль, навіть неможливо підрахувати кількість жертв геноциду українського народу.
Жертвами тієї страшної доби стали понад 300 тисяч черкащан, серед яких – наші родичі, сусіди, односельці.
У наші дні, коли правда про голодомор стала доступною, ми повинні розуміти, що об’єктивна оцінка тих страшних подій не може бути спрямована тільки в минуле, вона має бути спрямована в майбутнє.
Перед нами, нащадками тих, хто зміг пережити голодомор, постає завдання надзвичайної моральної та політичної ваги – гідно вшанувати пам’ять тих, кому пережити його не судилося.
Святим пам’ятником померлим від голоду є регіональний том Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, в якому відновлено трагічні Схилімо голову перед світлою пам’яттю наших земляків, які загинули під час Голодомору 1932-1933 років.

Наша бібліотека не може стояти осторонь цієї болючої теми.  Щоб історія,  на новому суспільному витку, більше ніколи не повторила свого жахливого досвіду, пропонуємо вам ознайомитися з  матеріалами бібліотечного фонду про  Голодомор 1932-1933рр. Адже ви - будівники майбутньої держави, знаючи історію, ніколи не дозволите Геноциду прийти на нашу українську землю.– Хай у ці поминальні дні скорботні свічки невмирущої народної пам’яті горять у вікнах кожної оселі Уманщини, а поминальні церковні дзвони відгукнуться відлунням доброчинства та милосердя у кожному небайдужому серці.

 

Вічна їм пам'ять!

Немає коментарів:

Дописати коментар