неділю, 28 лютого 2016 р.

Літературна година "Лесин Дивосвіт"

25 лютого - 145 р. з дня народження Лесі Українки.
  Велика українська поетеса Леся Українка написала для дітей прості, лагідні і щирі вірші. В них відбилися спогади Лесиного дитинства, зустрічі з таємничими волинськими лісами, куди вона маленькою бігала в місячні ночі, щоб побачити лісовиків і мавок з казки... Поезії вчать любові до природи, до рідного краю.
 Народилася Леся Українка 25 лютого 1871 року в Новгород-Волинську в славній родині Косачів. Літературну діяльність Леся почала рано.
  У 9-річному віці написала свій перший вірш.
     ВЕЧІРНЯ ГОДИНА
Уже скотилось із неба сонце,
Заглянув місяць у моє віконце.
Вже світились у небі зорі,
Усе заснуло, заснуло горе.
Вийду в садочок та погуляю,
При місяченьку та й заспіваю.
Як же тут гарно, як же тут тихо,
В таку годину забудеш лихо!
Кругом садочки, біленькі хати,
І соловейка в гаю чувати.
Ой, чи так красно в якій країні,
Як тут, на нашій рідній Волині!
Ніч обгорнула біленькі хати,
Немов малесеньких діточок мати,
Вітрець весняний тихенько дише,
Немов діток тих до сну колише.
 
 Цей вірш присвятила Леся своїй матері - Олені Пчілці. Ми також відчуваємо любов поетеси до рідної землі. Леся Українка черпала натхнення, отримувала творчу наснагу з української природи, з легенд та оповідань, з українських казок, мелодії яких звучали в ній до останніх хвилин життя.

  З нагоди дня народження Лесі Українки в бібліотеці провели літературну годину "Лесин дивосвіт". Брали участь учні 8-9 класу школи №10. Бібліотекарі познайомили дітей з книжковою виставкою "На крилах Лесиних пісень". Діти з натхненням читали вірші Лесі Українки, із задоволенням взяли участь у вікторині "З якого вірша ці рядки?", у грі "Продовж вірш".

Немає коментарів:

Дописати коментар