неділю, 11 вересня 2016 р.

11 вересня -День пам’яті жертв фашизму


Результат пошуку зображень за запитом "день памяты  жертв фашизму"
 День пам’яті жертв фашизму – це день пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського нелюдського експе­рименту нацистів. Це мільйони солдатів, яких фашистські та комуністичні лідери зіштовхнули один з одним. Це мільйони мир­них жителів, які гинули під бом­бами, від хвороб і від голоду під час війни.
З 1962 року було прийнято вва­жати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначе­ний саме у вересні, тому що на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку і день її завершення.
Україна входить до числа країн, найбільш постраждалих від фашизму в роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Прямі втрати населення – вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти – складають понад 8 мільйонів осіб.
 На жаль, сьогодні в ряді країн політики намагаються переглянути підсумки Другої світової війни, і там йде поступове обілення і відродження нацизму. Але важливо пам'ятати, що ідеологія нацизму принесла втрати і руйнування не тільки тим, хто їй протистояв, а й тим, хто її вигодував. І тоді, понад півстоліття тому, величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли. І гасло сьогоднішнього пам'ятного дня - об'єднатися, щоб протистояти неофашизму. Міжнародний день пам'яті в кожній країні, яка взяла участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам'ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах у цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими, братськими могилами).
Ключовими ознаками фашизму є: культ особистості, зневага до ліберальних цінностей, систематичне нехтування правами людини, однопартійна система, мілітаризм, культ війни та сили, тотальний контроль спецслужб, антисемітизм та ксенофобія, державна пропаганда в ЗМІ, зовнішня агресія. Ці ознаки об’єднують і Третій Рейх у минулому, і пануючий тепер у Росії режим.
 Одним із виявів зазначених ознак у випадку з путінською Росією є її агресія проти України. Українці протистоять цій агресії, але, як і у випадку з фашизмом у середині ХХ століття, протистояти потрібно, об’єднавши сили всього демократичного світу. Єдність перед обличчям ворога має стати усвідомленою необхідністю і є запорукою перемоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар