середу, 11 жовтня 2017 р.

14 жовтня-День Українського Козацтва та День Захисника України


Результат пошуку зображень за запитом "день захисника україни"

14 жовтня є особливим днем для українців. Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці у 910 році у Константинопольському Влахернському храмі (де зберігалася риза Пресвятої Діви Марії, її головний покров і частина поясу, перенесені з Палестини у V ст.).
    14 жовтня відзначають також День Українського козацтва. Це свято встановлено Указом Президента України від 07.08.1999 р. № 966, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.
Із давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину.
     Козацтво виникло у тяжкий для українського народу період, коли його державність була втрачена, а землі захоплені іноземними державами. 
   В бібліотеці філії №6  до цих свят приурочена книжкова виставка «Знов про козацьку славу згадаємо». Виставка вміщує в собі: «Запорожці" І. Кравченко, Виженко О. « Історія запорізьких козаків», Положій Є. «Ілловайськ" Трофимович В. " Любов на лінії вогню"літературу з хроніками військових дій на сході  та ін.
    Мільйони людей вірять, що небо нашої України-матері стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! 

Немає коментарів:

Дописати коментар