вівторок, 25 серпня 2020 р.

Павло Загребельний "Роксолана" -40 років від дня публікації

 Дегустація однієї книги" Роксолана" 

     Знаменитий історичний роман Павла Загребельного «Роксолана» був вперше надрукований у 1980 році і уже понад сорок років перебуває в епіцентрі читацької уваги.
В українській літературі є ціла низка жіночих образів, які уособлюють вірність, мужність, любов до рідного краю. Серед жіночих образів нелегкої долі є образ Роксолани.
     Роман «Роксолана» - історія життя і боротьби нікому не відомої дівчини за свою особистість та самозбереження, завдяки чому вона стала легендою українського народу. На чужині вона спромоглася досягти такого високого становища, якого ніколи не досягала жодна жінка за всю історію існування могутньої Османської імперії. Анастасія Лісовська - донька священика із Рогатина, яку п’ятнадцятирічною продали в Ясир до гарему турецького султана Сулеймана.
Життєвий шлях цієї непересічної жінки взагалі здається фантастичним. Її вдалося наперекір жорстоким заборонам мусульманства потрапити до гарему турецького султана Сулеймана, зачарувати його вродою, веселою вдачею та гострим розумом та стати його улюбленою дружиною, а потім і султаншею і сорок років фактичною бути правителькою могутньої Османської імперії.
Роксолана – Хуррем була однією із найосвіченіших жінок свого часу: приймала послів, листувалася із королями, впливовими вельможами та митцями.
Роксолана піклувалася і про турецьких людей, за її наказом у Стамбулі було збудовано мечеть, притулок для убогих та лікарня.
Після смерті похована з великими почестями. Роксолану любили і поважали довгі роки. Її вважали і вважають українкою.
Про Роксалану – Хуррем написано чимало книг, створено два популярні телесеріали, присвячено художні полотна, музичні твори.
    До 40-річчя написання роману в бібліотеці - філії № 6  представлено виставку однієї книги «Павло Загребельний «Роксолана». Користувачам бібліотеки запропоновано ознайомитися із бестселером історичної української літератури та відкрити для себе світові сторінки історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар