четвер, 9 квітня 2015 р.

"Правда опалена війною."

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів
фашистських концтаборів.

Незабаром вся світова громадськість згадає події, які відбувалися в 1945 році і буде відзначати 11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. коли в'язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів – пам’ятна дата, котра відзначається щорічно  за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.
Цей день встановлено в пам’ять про повстання в’язнів концтабору  Бухенвальд, яке відбулося саме 11 квітня 1945 року. Табір для чоловіків  Бухенвальд був і залишається символом нацистського правління, він був збудований ще у 1933 році.
У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям на зло, живучи за мертвих.
В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальду (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув'язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті, над табором було піднято червоний прапор. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів»
Члени Української спілки в’язнів – жертв нацизму це покоління людей, яке пройшло важкий життєвий шлях: в нацистській неволі: зневагу, голод, тяжку, виснажливу працю та багато страждань і випробувань, а повернувшись на рідну землю недовіру з боку радянських владних структур.
Наші люди згадують усі ті роки з болем.
Однак через 43 роки радянська влада зрозуміла і оцінила героїзм людей, які вижили в неволі і незважаючи на всі перенесені страждання відбудували свою тяжко поранену країну, створили свої сім’ї, виховали достойне покоління громадян своєї країни.
Сьогодні люди, які тяжко постраждали у нацистській неволі є повноправними громадянами України, а їх права захищені Законом України «Про жертви нацистських переслідувань».
Ми щиро вдячні Керівництву нашої країни за увагу і піклування, яке Вони приділяють нам, колишнім в’язням фашистських концтаборів.
Ми пишаємось тим , що пам’ятний День 11 квітня вся Україна відзначає на Державному рівні і ми всі разом, в містах і селах України, покладемо квіти до пам’ятників закатованим в’язням і всім загиблим в ті далекі роки Великої Вітчизняної війни.







В бібліотеці відбулася інформаційна година та розгорнута книжкова виставка  присвячена до Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів     " Правда опалена війною".

Немає коментарів:

Дописати коментар