четвер, 16 квітня 2015 р.

20 квітня - День довкілля.


 
Душа природи чуйна і ласкава. 

   Всесвiтнiй День довкiлля був установлений Генеральною Асамблеєю Органiзацiєю Об'єднаних Нацiй у 1972 р., щоб вiдзначити вiдкриття Стокгольмської Конференцiї по людському довкiллю. Iнша резолюцiя, прийнята Генеральною Асамблеєю в той же самий день, призвела до створення UNEP.

   Всесвітній День Довкілля дозволяє реально оцінити стан навколишнього середовища, в якому ми живемо. Дає можливість уважно обдумати дії та кроки, які кожен з нас має зробити в напрямі збереження та відновлення довкілля, визначити роль кожного жителя у збереженні нашої планети, її екосистем і ресурсів.

Сьогодні, більше ніж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності – нації за націю, особистості за особистість, людини – за всі інші форми життя. 
В Україні День довкілля проводиться щороку в третю суботу квітня з 1999 року, згідно з Указом Президента № 855/98 від 06.08.1998. За цей час вже склалися своєрідні традиції святкування. Сьогодні – це подія з різноманітними акціями: велосипедні паради, зелені концерти, конкурси творів та плакатів у школах, посадка дерев, прибирання територій та збір сміття тощо.

   Альберт Ейнштейн одного разу сказав, що при кризi уява краще, нiж знання. Нам потрiбно багато знати про головні свiтові екосистеми i про складну взаємодiю мiж довкiллям i розвитком, тому що неможливо придумати ефективну полiтику, якщо вона не заснована на доброякiснiй науковiй iнформацiї. Це - причина, чому сьогоднi вiдзначається почата ООН та Iнститутом Свiтових Ресурсiв оцiнка "Екосистеми тисячорiччя", зусилля мiжнародного спiвробiтництва, щоб заповнити важливi прогалини в знаннях i 
вiдобразити на картах здоров'я нашої планети.


 У той же самий час, ми вже бiльш нiж досить знаємо, щоб стояти перед майбутнiм нелегким вибором. Ми вже маємо технiчнi навички зупинити руйнiвнi тенденцiї i засновувати нашi економiки на бiльш екологiчно прийнятнi опори. Це - не знання i наукові дослiдження, але полiтичнi й економiчнi фактори, що визначать - чи дiйсно мудрiсть, що накопичується в наших лабораторiях i бiблiотеках, буде здiйснена на практицi. Такi проблеми як змiна клiмату, опустелювання, руйнування бiологiчної розмаїтостi i зростання населення випробують не тiльки нашу уяву, але також i нашу волю.

   Екологiчна усталенiсть - в iнтересах усiх, однаково для багатих i бiдних. Кожне друге робоче мiсце в усьому свiтi - у сiльському господарствi, лiсничиствi i рибнiй ловлi - залежить безпосередньо вiд життєздатностi екосистем. Поки що екологiчно неприйнятнi практики глибоко пронизують тканину сучасного життя. I мiфи опанували припущенням, що є невелика альтернатива до цих недалекоглядних i марнотратних моделей споживання i розвитку. Отже, давайте в цей Всесвiтнiй День Довкiлля прилучимося до нової етики глобального пiклування i збереження, i насамперед з уявою i вiдвагою, щоб здiйснити це.

















Уманська бібліотека філія №6 провела годину спілкування, а також акцію прибирання території під назвою "За чисте довкілля".

Земля - не рабиня наша, а мати.
Сонце - не вітчим, а рідний батько. 
Ліси - наші брати, річки - сестри. 
Дощі, вітри, сніги - добрі гості.
А ми на своїй планеті - не тимчасові мешканці, 
а мудрі господарі.
В. Симоненко

Немає коментарів:

Дописати коментар