середу, 7 жовтня 2015 р.

Інформаційна хвилина -" Право в нашому житті".

 День юриста з'явився в календарі України за Указом Президента № 1022/97 від 16.09.1997 р. Це свято, яке об'єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців.
 Фахівці правознавці, досконально знайомі з юридичними науками, чинним законодавством і маючи практичну діяльністю в області права, завжди були затребувані в цивілізованому суспільстві. Причина гранично проста - цивілізоване суспільство прагне регулювати всі свої внутрішні і зовнішні взаємини, керуючись загальноприйнятими правилами, порядками і нормами - законами, а так як наша людська практика взаємин постійно зростає і досить багатогранна, то і законів, що регламентують їх потрібно все більше і більше. Розібратися в цьому всьому «порядку» простій, не пов’язаній з юриспруденцією людині, все частіше і частіше стає не під силу. На допомогу приходять кваліфіковані юристи.
 Професійне свято людей все життя яких повинна підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», відзначається щорічно 8 жовтня.
 За припущеннями вчених, саме в жовтні 1016 р. відбулася битва Ярослава із Святополком, після якої Ярослав Мудрий «правду і статут написав», тобто «Руську Правду», що і дотепер є чи не найкращим твором права Східної Європи. Число «8» взято умовно, шляхом додавання цифр 1016 року.
  З державою все гаразд, - вважають юристи, - якщо його основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод. В Україні, державі з вміло написаною конституцією і не дуже вміло виконуваними законами спеціальність юриста займає лідируючі позиції.  
 Для українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес розвитку правової держави в Україні, перш за все на правознавче співтовариство покладаються надії і завдання затвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.
 Саме на правників покладено велику місію – захищати конституційні права і свободи громадян. Ми переконані, що ваш високий професіоналізм, принциповість та відданість справі забезпечать утвердження в Україні ідей верховенства права, справедливості і гуманізму. 
  В бібліотеці - філії №6 проведена інформаційна хвилина з учнями школи №10. На тему "Право в нашому житті" і представлена книжкова виставка " Закон і мораль".

Немає коментарів:

Дописати коментар