четвер, 31 березня 2016 р.

Дендропарку "Софіївка" - 220 років.

"Софіївка": парк міфів і легенд.

 Національний дендрологічний парк «Софі́ївка» — парк, науково-дослідний інститут Національної академії наук України. На сьогодні — це місце відпочинку. Щорічно його відвідують близько 500 тисяч людей. Площа — 179,2 га.

  «Софіївка» є пам'яткою краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця ХVIII — першої половини XIX століть. Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів(місцевих і екзотичних).

 Парк розташований у північній частині міста Умань Черкаської області, обабіч ріки Кам'янки.

  Дендрологічний парк "Софіївка" в Умані – одне з найпопулярніших місць відпочинку в Україні. На вихідні до Умані приїжджають сотні автобусів з туристами з усіх куточків нашої країни. Численні ставки, фонтани, водоспади, скульптури, екзотичні дерева, тихі алеї… Тому, хто потрапляє сюди вперше, не віриться, що все це багатство знаходиться в українській провінції. І ще більш чарівною і романтичною здається Софіївка, коли довідаєшся історію її створення. 

   Софіївка де водоспади і шлюзи, статуї і валуни, пагорби та альтанки – все живе якимось своїм містичним життям за незримими для стороннього обивателя законам. Світла тиша її алей і гротів заколисує, змушуючи швидше відчути, ніж почути її тонкий мелодійний голос, який шепоче думки про нездійснене і заповітне… Може бути саме цьому стільки кутків виконання бажань таїть в собі Софіївки простір.
   Вийди сухим з води і твої бажання здійсняться – так говорить одна з легенд, пов’язана з Великим водоспадом в центральній частині дендропарку. Хоча це не так вже й важко зробити, адже саме тут під швидкими гучними водами ховається відкрита галерея, і потрібно лише триматися подалі від кованої решітки огорожі, а далі – все залежить від сили бажання.
  Друга легенда, пов’язана з містичною напівтемрявою грота Каліпсо в східній частині Софіївки, де польський напис на мідній табличці “Хто нещасливий, то нехай зайде і стане щасливим, а хто щасливий – той нехай стане ще щасливішим” манить відвідувача торкнутися її, а кам’яна колона – тричі обійти її по колу, щоб мрії втілилися в життя.
  А страждучим Софіївка обіцяє зцілення водами грота Дзеркало Діани біля ніг Венери Купальниці, очищеними золотом концентрованого потоку сонячного світла і дзвінкої тишею з легкої квінтесенцією кришталевих крапель.
   Збудеться загадані бажання чи ні, але сама аура Софіївки – вже справджений сон.
  Уманським підкорювачам вершин навчання пощастило – в парку Софіївка, згідно з переказами, є земний слід крилатого коня, який обганяє вітер – Пегаса, що омивається водами священними Джерела муз біля ніг Венери-купальниці. Він принесе удачу в навчанні тим, хто зможе потрапити монеткою точно в відбиток копита міфічної істоти на дні джерела.
   Віра в чудеса – це те, що відрізняє романтиків від реалістів, але ті хто щовесни становляться в чергу біля джерела давньогрецьких богинь з метою кинути монетку на удачу, явно відносяться до перших, і завдяки саме їм світ стає світліше.
В Уманській бібліотеці - філії №6 відбувся захід, присвячений дендропарку "Софіївка" - 220 років. Була представлена відвідувачам бібліотеки і учням 10 школи віртуальна подорож "Софіївка": парк міфів і легенд.


Немає коментарів:

Дописати коментар