вівторок, 8 січня 2019 р.

140 років від дня народження Степана Васильченка

Результат пошуку зображень за запитом "степан васильченко"
  Степан Васильович Васильченко (Панасенко) народився 8 січня 1879р. в містечку Ічня на Чернігівщині в бідній сім'ї ремісника. Трудова атмосфера, в якій зростав Васильченко, навчання в Коростишівській семінарії та Глухівському учительському інституті напередодні й у часи революційних подій 1905р., “неспокійна”, за його висловом, праця “неблагонадійного” вчителя в сільських школах на Київщині та Полтавщині, а також посилений інтерес до народної творчості, до поезії Шевченка, світової класики, — все це сприяло збагаченню життєвого і мистецького досвіду майбутнього письменника. 

 Віртуальна викладка літератури" Дивосвіт творів Степана Васильченка"

Результат пошуку зображень за запитом "степан васильченко дощ"
Васильченко С.В. Дощ:Оповідання.Для дошкіл.в./
Худож.І.Н.Філонов/.- К.:Веселка,1981.-12 с.,іл.
 В золотий фонд української дитячої літератури ввійшло оповідання" Дощ" про тяжке невеселе  життя дітей в дореволюційному селі.

Результат пошуку зображень за запитом "степан васильченко чарівна книжка"





Васильченко С. В. Чарівна книжка: Легенда,новели,оповідання,уривки з повістей/Упоряд.,вступ.стаття І. О. Денисюка; Худож.оформ. С. П. Караффи-Корбут.-2-ге вид.- Львів: Каменяр,1988.-96 с.:іл.:60 к.

  У книгу відомого українського письменника ввійшли легенда,новели, оповідання і уривки з повістей для дітей і про дітей. Вони прилучають юних читачів до багатого і різноманітного світу природи,прищеплюють їм відчуття гармонії,краси,добробуту,людяність,любов до праці.


Васильченко С. В. В бур'янах. Повість для молодшого шкільного віку.
" Життя нашого поета таке дивне,що ,слухаючи про нього,можна було б сказати,що це легенда",-такими словами починає свою повість про дитинство Великого Кобзаря  Степан Васильченко. Правдиво змальовує він непокірну,кипучу вдачу хлопця,показує те "пекло",в якому минали дитячі роки Тараса,розповідає про сирітські поневіряння малого,про "науку" в п'яних дяків,про панську сваволю. І,читаючи ці невигадані історії,не можна не дивуватися легендарній силі поетичного обдаровання Тараса Шевченка,що пробилося крізь товстий шар" потрійного гніту". "В бур'янах" -це лише перша частина великого твору про Кобзаря. С. Васильченко збирався написати книгу про все життя геніального поета,але помер свого задуму не здійснивши.
Результат пошуку зображень за запитом "степан васильченко вибрані твори"



Васильченко С. В. Вибрані твори.- К.: Дніпро ,1979.-164с.

   
До книги ввійшли вибрані оповідання та повість відомого українського письменника Степана Васильченка(1879-1932) дореволюційного періоду,в яких відображено безправне,злиденне життя селян-бідняків,побут сільської школи. У повісті "Авіаційний гурток",написаний після Великої Жовтневої соціалістичної революції,змальовано яскраві образи юних будівників нового суспільства.

Результат пошуку зображень за запитом "степан васильченко неслухняний глечик"
         


Васильченко С. В.Неслухняний глечик: Оповідання,повість: Для серед.та ст.шк.віку/[Упоряд.і передм. Н. М. Шумило]; Худож. Л. В. Ільчинська.-К.:Веселка,1991.-223 с.:іл.


До книжки класика української літератури Степана Васильченка(1879-1932) увійшли оповідання про дітей, повість "В бур'янах" про дитинство Т. Г. Шевченка.
          





Немає коментарів:

Дописати коментар