четвер, 3 січня 2019 р.

Краєзнавча розповідь " Мандрівка рідним краєм" ( до 65 - річчя утворення Черкаської області)

   7 січня 1954 року – пам’ятна дата в історії Черкащини. Саме цього дня, згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР, на карті України з’явилась нова область – Черкаська. Про причини утворення такої адміністративно – територіальної одиниці й нині немає спільної думки. У державних документах сказано, що це зроблено з метою подальшого удосконалення адміністративного поділу, наближення керівництва партійних, радянських, господарських органів безпосередньо до виробництва й забезпечення більш високих темпів розвитку всіх галузей економіки й культури.
    Головним мотивом доцільності утворення Черкаської області було „розукрупнення Київської області, наближення керівництва і обслуговування віддалених районів”. Дійсно, Київська область на той час була найбільшою в Україні, займаючи 41, тис. кв. км. Протяжність її з півночі на південь складала 350 км. Віддаленість окремих південних районів Київської області (Христинівського, Уманського, Звенигородського, Шполянського, Смілянського та інших) від обласного центру ( по залізниці на 200 – 325 км) значно ускладнювала керівництво сільським господарством і промисловістю цих районів.
Тому було вирішено найбільш віддалені 20 південних районів Київської області виділити в окрему область – Черкаську, доповнивши її 6 районами Полтавської, 2 – Кіровоградської і 1 – Вінницької області.
З учнями НВК №10 медична гімназія була проведена краєзнавча розповідь " Мандрівка рідним краєм".

Немає коментарів:

Дописати коментар