четвер, 7 травня 2015 р.

Як Україна й сонечко над нами, отак і Мама на землі одна!

  Кожної другої неділі травня в Україні 
відзначається поважне свято - День матері
В 2015 році День матері припадає на 10 травня.

    Слово "мати", "мамо", "матуся" завжди асоціюється у нас з любов'юдобротою, ласкою. Мати - найближча людина, яка піклується про нас, незалежно від нашого віку, статусу, сімейного стану, майже єдина людина, яка любить нас безумовною, щирою любов'ю.
    День матері - свято любові і поваги, і єдиним справжнім подарунком у цей день є вираз взаємної любові! Любов матері - основа і джерело життя. У цілому світі мірою гідності людини вважається її вдячність матері за життя, за всі її старання, за виховання дітей і за самопожертви.
    Саму ідею святкування Дня матері  в світі приписують американській активістці Джулії Уорд Хоув, яка опублікувала в 1872 році прокламацію Дня матері, а також вчительці з Графтона в Західній Вірджинії Анні Джервіс, яка у 1907 році організувала меморіальну церемонію на честь пам'яті своєї померлої матері. Ця церемонія матері пройшла 10 травня. Джервіс також надіслала листа міністрам, бізнесменам і політикам з проханням установити День матері в країні. Узаконив свято Дня матері в США американський Президент Вудро Вільсон 8 травня 1914.
     Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни, а ще понад 30 країн відзначають День матері в інші дні.
     В Україні День матері святкували з 1929 року. Ініціатором впровадження Дня матері  була Олена Кисилівська, редактора тижневика "Жіноча доля". Але з часом про це свято було забуто, і згадали про нього в Україні лише 10 травня 1999 року, коли указ про святкування Дня матері підписав президент України Леонід Кучма. День матері відзначається щорічно у другу неділю травня. В 2014 році День матері ми святкуємо 11 травня.
     
День матері - сімейне свято, і це важливий момент у вихованні дітей. Саме діти повинні пізнати, відчути, ким є для них мати, що зробила вона для них і якої пошани заслуговує. У щасливої матері зростають щасливі діти, тому давайте робити життя наших матусь прекрасним!

    Його традиційно святкують в Європі, в США, в країнах Азії. І така велика популярності цього свята цілком зрозуміла, оскільки споконвіку мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного. Мами присвячують життя своїм дітям, жертвуючи всім заради їх щастя.     Вже протягом ста років цей день стає приємним приводом для того, щоб зателефонувати мамі або приїхати до неї, щоб сказати «спасибі» за її кохання, підтримку і самовідданість.
 Для вас, любі матусі, найкращі квіти, найщиріші побажання, найніжніші поцілунки! 
Симоненко В.
Вклонися їй
Вона прибігла стомлена з роботи,
І, може, сон їй очі замикав,
 А дома - новий клопіт і турботи,
І довга низка непочатих справ.
І ти не знав, що терпли в неї руки,
Коли вона сідала до стола
І, затаївши біль в душі і муку,
Із батьком річ проникливу вела.
Вона писала: «Добре нам живеться,
Ти ж про одне, про перемогу дбай.
Уже синок наш бігає й сміється...
Скоріше окупантів добивай».
Вона усе тоді робити вміла,
Вона усе тоді робить могла,
Вона усім нам щедро уділила
І ласки, і сердечного тепла,
Їй не шкодуй синівської любові,
Її мозолі й зморшки - все шануй,
Вклонися їй, скажи привітне слово
І руки працьовиті поцілуй.
Навчись її всім серцем поважати
І берегти від злоби і наруг:
 Радянська жінка - трудівниця, мати, -
Вона твій перший і надійний друг.
Їй по плечу, здається, світ підняти,
Їй справи по плечу - великі і малі,
Бо це ж вона, вона народу мати,
А значить -
Мати правди на землі.


Немає коментарів:

Дописати коментар