четвер, 28 травня 2015 р.

Не ламай життя - зламай цигарку!

 Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням — встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.
 Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.
  13 березня 2012 року в Україні було остаточно схвалено закон про повну заборону реклами сигарет. Заборона стосується не тільки реклами, а й будь яких способів стимулювання продажів тютюнових виробів. Закон вступив в силу 17 вересня 2012 року.
З 4 жовтня 2012 року на упаковках сигарет в Україні розпочали друкувати фотоілюстрації із попередженням про хвороби, які можуть бути викликані тютюнопалінням.
В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.
Сигарета, про її шкоду і наслідки для організму нам відомо чимало. Проте не вистачає трішки волі, а деяким і більше, щоб сказати остаточне і безповоротне "ні". Отже, після цих фактів курити вам вже точно не захочеться! 
Шкода куріння    
Куріння - це не нешкідливе заняття, яке можна легко кинути. Це справжня наркоманія, і особливо небезпечна тому, що багато хто не приймає її всерйоз. 
 Куріння - одна з найбільш поширених звичок, які завдають шкоди здоров'ю людини і цілого суспільства. У процес паління залучені практично всі верстви населення, в тому числі жінки та підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для його кращий, так і не палить частини. Для першої частини проблемою є кинути палити, для другої - не «заразитися» звичкою курити, уникнути впливу кращого суспільства і зберегти своє здоров'я. 
Куріння призводить до змін внутрішніх органів, найчастіше ураження зачіпає серцево-судинну систему, органи дихання, шлунково-кишковий тракт. До негативних наслідків куріння також відносять неприємний смак у роті вранці, жовті зуби, неприємний запах з рота й від волосся. Куріння є частою причиною пожеж, а недопалки сильно забруднюють приміщення і вулиці. За даними досліджень, паління підсилює алкогольне сп'яніння в півтора-два рази. 

 Якщо людина викурює в день 1-9 сигарет, то в середньому він скорочує своє життя на 4,6 року в порівнянні з некурящими людьми, якщо курити 10-19 сигарет, то життя скоротиться на 5,5 років, якщо викурювати 20-39 сигарет - на 6,2 року. 
 Багато і довго палять люди в 10 разів частіше хворіють на виразку шлунка, в 12 - інфарктом міокарда, в 13 разів - стенокардією і в 30 разів раком легенів. 
Що містить дим цигарок?
Дим   цигарок містить смоли, до складу  яких входить понад 4000 хімічних елементів. Відомо, що 43 з них викликають онкозахворювання. Серед них: ціанід,  бензол, метоловий спирт, ацетил. У цигарковому димі також міститься оксиди азоту і вуглецю – отруйні гази. Головним елементом цього диму є нікотин – речовина, яка викликає у людини сильну  наркотичну залежність.
Способи лікування нікотинової залежності .
Куріння - це найчастіше слабкість волі, і якщо не вистачає сил зупинитися самому, зверніться до лікарів. 
Багато курців вважають, що раз вони прийшли лікуватися, то цього вже достатньо. Нічого подібного. Бажання повністю і назавжди покінчити з курінням - це неодмінна умова для позбавлення від тютюнової залежності. Крім того, успіх лікування залежить від сили волі пацієнта. Тютюнова залежність - це болючий процес, що вимагає тривалого лікування, спостереження за ним, попередження рецидивів.  
Це дуже важке випробування, але курець повинен знати про шкідливий вплив тютюну на своє здоров'я і на здоров'я оточуючих, твердо вірити лікуючого лікаря, і йому неодмінно повинні допомагати навколишні на роботі і вдома. На сьогодні в світі налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності (практично постійно застосовується близько 40). Але жоден з них не є універсальним, кожен має свої переваги і недоліки, кожен має свою "аудиторію". Досвід показує, що ізольоване застосування будь-якого методу лікування - медикаментозного,голкорефлексотерапії, вітамінів, біоенергетики, лазероакупунктури та ін - без психотерапії має недостатній і короткочасний ефект. Пояснюється це тим, що емоційна прив'язаність людини до сигарети буває настільки сильна, що відмова від куріння часом рівнозначний розставання з близьким другом. Тут роль психотерапевта полягає в тому, щоб поступово "разідеалізіровать" сигарету, дати час на те, щоб звикнути до цієї "трагічної" думкою про швидке прощанні з "другом".


Для багатьох сигарета - це спосіб спілкування.Під час перекурів люди знайомляться, спілкуються. Тому, щоб людина не відчувала себе самотньою, непогано себе зарекомендувала практика групової психотерапії. Зазвичай за 2 - 3 тижні відбувається спад психічної напруги, йде переоцінка майбутнього життя без сигарети.Сьогодні ми знаємо про існування успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх.

В бібліотеці - філії №6, відбулася бесіда з учнями школи №10, присвячена Всесвітній боротьбі з курінням та книжкова виставка "Не ламай життя - зламай цигарку,"а також проведена акція "Дорога в країну здоров'я."

Немає коментарів:

Дописати коментар