четвер, 18 жовтня 2018 р.

Історична довідка

100 років від часу утворення УНРади ЗУНР    

 

  100 років тому, 18 жовтня 1918 р., створена Українська Національна Рада ЗУНР-ЗОУНР (УНРада) — вищий законодавчий орган Західно-Української Народної Республіки — Західної Області Української Народної Республіки. Вона постала у Львові як Конституанта (Конституційні Збори) українського народу, що проживав на своїх етнографічних землях в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 УНРада прийняла постанову про утворення Української держави на українських етнографічних землях у складі Австро-Угорщини та закликала національні меншини направити своїх представників до УНРади пропорційно кількості населення. Президентом УНРади став Євген Петрушевич. УНРада припинила діяльність у 1919 р. після придушення більшовиками «Української Народної Республіки».
Липень 1941 р.: створена (відновлена) Українська Національна Рада (УНРада) — представницький орган українського населення Галичини, що діяв у 1941–1942. У липні 1941 за ініціативою ОУН(р) у Львові була створена Рада сеньйорів, яка складалася з відомих українських політичних, громадських і культурних діячів. Раду сеньйорів перетворено на УНРаду. 
 УНРада задекларувала, що вона є координуючим центром української нації у Західній Україні до часу відновлення державної незалежності України і має за мету Соборну Україну. Окремі дії УНРади свідчили про її незгоду з кроками окупаційних органів влади. Після листа-звернення А. Шептицького до Г. Гімлера з осудом геноциду єврейського народу німецька окупаційна влада заборонила діяльність УНРади. Щоб не викликати німецьких репресій проти членів УНРади, її керівництво 27.2.1942 оголосило про розпуск УНРади.

Немає коментарів:

Дописати коментар